Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος υπό νέο πρίσμα

Ο συγγραφέας Μπέικερ επιμερίζει τις ευθύνες σε Χίτλερ, Τσόρτσιλ και Ρούζβελτ
Ακόμη και οι μεγαλύτεροι φιλειρηνιστές συμφωνούν στο ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε το υπόδειγμα ενός δίκαιου πολέμου και υπήρξε από τις πιο σημαντικές αντιπαραθέσεις του καλού και του κακού. Την πεποίθηση αυτή έρχεται να ανατρέψει ο αμερικανός συγγραφέας Νίκολσον Μπέικερ με το βιβλίο του «Ανθρώπινος καπνός».

Το νέο έργο του Μπέικερ, ο τίτλος του οποίου προέρχεται από μια εικόνα στο ναζιστικό στρατόπεδο του Αουσβιτς, πραγματεύεται τις αιτίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο συγγραφέας θέτει υπό αμφισβήτηση την έννοια του «δίκαιου πολέμου» και υποστηρίζει ότι όπως στον Αδόλφο Χίτλερ έτσι και στους Γουίνστον Τσόρτσιλ και Φραγκλίνο Ρούζβελτ αντιστοιχεί σχεδόν ίσο μερίδιο ευθύνης. «Αν όλοι θεωρούν ηθικά δικαιολογημένο αυτόν τον πόλεμο,ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά το πώς άρχισε.Ας ανακαλύψουμε τι συνέβη και με ποια σειρά. Και α ς θέσουμε το εξής ερώτημα:Ηταν ένας καλός πόλεμος;» δήλωσε.

Ο 51χρονος Μπέικερ σημειώνει ότι εξεπλάγη και σοκαρίστηκε από τον τρόπο με τον οποίο ο Τσόρτσιλ απάντησε στην εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες, βομβαρδίζοντας αδυσώπητα τις γερμανικές πόλεις και ξεκινώντας αποκλεισμό που αποσκοπούσε να οδηγήσει τον εχθρό στον λιμό, ώστε να συνθηκολογήσει. «Ενεργούσε ως ένας αιμοδιψής μανιακός εκείνη την περίοδο. (...) Δεν μπορούμε να διδαχθούμε από έναν τέτοιο ήρωα. (...) Ο Τσόρτσιλ ήταν επίσης κακός,όπως και ο Χίτλερ» σημειώνει.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι φιλοπόλεμες ενέργειες του Τσόρτσιλ και η σπουδή του Ρούζβελτ να προμηθεύσει τη Βρετανία με πλοία και αεροπλάνα ενίσχυσαν την κυριαρχία του Χίτλερ στη Γερμανία. «Το γεγονός ότι η Γερμανία δεχόταν βομβαρδισμούς κάθε βράδυ προκάλεσε μεγάλη αντιπάθεια για τους Βρετανούς» τονίζει ο Μπέικερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: