«Εξυπνα» αλλά πάντα βρώμικα

Οπλα σχεδιασμένα για «χειρουργικές» επεμβάσεις από μεγάλη απόσταση, που επιτρέπουν την καταστροφή κάθε είδους στόχων, οσονδήποτε προστατευμένων, χωρίς κανέναν κίνδυνο για τον χειριστή τους, ο οποίος απλώς πατάει ένα κουμπί. Είναι η τεχνολογία «fire and forget» ­ ρίξ' το και ξέχνα το, η τεχνολογία θα αναλάβει τα υπόλοιπα.

Και βέβαια πολύ νερό έχει κυλήσει στο τεχνολογικό αυλάκι αυτή τη δεκαετία: η πρώτη «φουρνιά» των έξυπνων βομβών, που τότε περιορίζονταν ουσιαστικά στις διάφορες εκδόσεις των πυραύλων «Τομαχόκ» (cruise missiles) και στις πρώτες εκδοχές των βομβών οι οποίες κατευθύνονται από σκόπευτρα λέιζερ ή το σύστημα αδρανούς πλοήγησης GPS (AGM 130 και 142), έχει τώρα εμπλουτισθεί με πλήθος... ακόμη εξυπνότερων όπλων, όπως είναι οι νέες ειδικές βόμβες JSF (Joint Standoff Weapon), ικανές ­ ανάλογα με την έκδοση ­ να διαπεράσουν ακόμη και τρία μέτρα μπετόν ή να πετύχουν με ακρίβεια την είσοδο μιας... σπηλιάς στα αφγανικά υψίπεδα! Επειδή όμως τα όπλα αυτά είναι πολύ ακριβά, οι Αμερικανοί έχουν εξελίξει και μια σειρά άλλων συστημάτων σκόπευσης (όπως το γνωστό και στην Ελλάδα Lantirn των F-16) που επιτρέπουν «χειρουργική» ακρίβεια ακόμη και με τη χρήση συμβατικών (δηλαδή... κουτών, dumb) βομβών. Μια ακρίβεια που αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την εξέλιξη των «αόρατων» (stealth) αεροσκαφών, όπως είναι το F-117 και το στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-2, το ακριβότερο όπλο του κόσμου ­ 2,2 δισ. δολάρια έκαστο.

Το πυκνό σκοτάδι, οι κακές καιρικές συνθήκες και η υπερηχητική ταχύτητα του αεροσκάφους δεν επηρεάζουν την απόδοση τέτοιων όπλων, τουλάχιστον όσον αφορά τα δορυφορικά ελεγχόμενα. Η ακρίβειά τους είναι πράγματι εντυπωσιακή. Πόσο «έξυπνα» είναι όμως; Ο τελευταίος πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο έδειξε ότι μπορούν να παραπλανηθούν πολύ εύκολα. Πρόκειται δηλαδή για δυνάμει... ηλίθια όπλα, αφού κάνουν απλώς ό,τι τους πουν ο χειριστής τους και τα απρόσωπα δεδομένα. Για παράδειγμα, στο Κοσσυφοπέδιο ξεγελάστηκαν επανειλημμένα από ομοιώματα οχημάτων, τανκς, πυροβόλων, ραντάρ. Ηταν πλαστικά ή ξύλινα και συχνά έφεραν αυτοσχέδιες... σόμπες για να παραπλανούν τους αισθητήρες θερμικής ανίχνευσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: