«Ούτε ένα μόριο πίσω»

Το Ιράν δεν υποχωρεί ούτε κατά «ένα μόριο» από τα πυρηνικά του δικαιώματα, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ , την ημέρα που επισήμως λήγει η προθεσμία που είχαν θέσει οι Δυτικοί αξιωματούχοί για τις ατομικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Ο Αχμαντινετζάντ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη σελίδα που διαθέτει στο διαδίκτυο μετά τις συνομιλίες που είχε στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Προειδοποίει τη Δύση το Ισραήλ

Το Ιράν οδεύει προς μία σημαντική πρόοδο στην ικανότητα πυρηνικού εξοπλισμού του, προειδοποίησε την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον ο ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Σαούλ Μοφάζ.

«Το Ιράν συνεχίζει να προωθείται προς την κατεύθυνση του πυρηνικού εξοπλισμού και οδεύει προς μία σημαντική πρόοδο», δήλωσε ο Μοφάζ ενώπιον μίας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, έπειτα από επίσημες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον.

«Για εμάς, μία κατάσταση στην οποία το Ιράν θα είχε πυρηνική ισχύ συνιστά υπαρξιακή απειλή και από την άποψη του κράτους του Ισραήλ αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ενώπιον του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή.

«Εκτιμούμε ότι από τώρα (2009), το Ιράν θα έχει φθάσει μία ικανότητα εμπλουτισμού και ότι από το 2010 θα έχει τη δυνατότητα να παράγει ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς», είπε ο Μοφάζ.

Κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κωλυσιεργεί στις διεθνεις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν να την υποχρεώσουν να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, οι Ιρανοί συνεχίζουν την πολιτική τους που έχει σκοπό να κερδίσει χρόνο και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει», είπε ακόμη.

«Γνωρίζουμε όλοι πως ο χρόνος είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο στην ικανότητά μας να καταστείλουμε την ιρανική απειλή».

«Και το περιθώριο των ελιγμών περιορίζεται και νομίζω πως είναι έτοιμο να κλείσει», είπε. «Είναι ένας αγώνας δρόμου απέναντι στο χρόνο», πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ μίας διπλωματικής λύσης, αν και αρνήθηκε να αποκλείσει άλλες επιλογές, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: